MASJID BIRU LAMBANG KEREDAHAN HATI SEORANG RAJA

Masjid Biru Turki atau lebih dikenali sebagai Masjid Sultan Ahmed bina pada 1609 hingga 1616 atas perintah Sultan Ahmed 1. Pada awalnya masjid biru di namakan Masjid Sultan Ahmed 1 pada zaman pemerintahannya. Tapi pada zaman ini masjid ini dinamakan masjid biru kerana dalaman dilapisi lebih dari 20,000 keramik berwarna biru. Oleh itu masjid itu dikenali sebagai Masjid Biru.
Pada awal pendirian masjid ini, perjanjian damai Zsivatorok yang menamatkan perang sejak lima belas tahun antara Empayar Ottoman dan kerajaan Habsburg. Setelah perjanjian itu, Empayar Ottoman mengalami kekalahan saat berperang dengan Parsi pada tahun 1603 – 1618. Sultan Ahmed membina Masjid Biru ini atau Masjid Sultan Ahmed 1 sebagai tanda mengangkat moral dan semangat Empayar Ottoman.
Jika anda melawat Masjid Biru ini, terdapat rantai yang menjulang ke bawah di salah satu pintu masjid. Maksud rantai tersebut dipasang tujuan apabila Sultan Ahmed 1 memasuki masjid dengan menggunakan kuda, beliau menundukkan kepala sebagai tanda keredahan hati seorang raja walaupun kuasanya terletak pada tangan baginda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Package
Map
Login
Scroll to Top